Je wenst het niemand: langdurig ziek aankijken hoe anderen onbekommerd door het leven gaan. Volgens de recentste statistieken waren eind 2023 niet minder dan 526.507 personen langdurig ziek. Een record.
Jaar na jaar stijgt het aantal langdurig zieken in onze welvaartsmaatschappij. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). In de statistiek zitten zowel werknemers als zelfstandigen. In de statistiek zijn niet de ambtenaren inbegrepen. Hun aantal is niet bekend, maar zijn wel aanleiding tot grapjes.
In 2023 vielen alweer 5% meer langdurig zieken te noteren, terwijl de jaarlijkse toename in 2021 en 2022 telkens op zo’n 3% lag. Het kost de overheid ruim 9 miljard aan tegemoetkomingen per jaar, een verdubbeling tegenover ten jaar geleden.
Wat maakt iemand langdurig ziek? Het is opmerkelijk dat 37,5% van de ziektebeelden gaan over psychische stoornissen en gedragsstoornissen.
Een psychische stoornis is een overkoepelende term voor aandoeningen met symptomen die een invloed hebben op de cognitieve functies, de stemming, de gevoelens, de emotieregulatie of het gedrag van een persoon. Het stemt tot nadenken dat in ons land maar liefst 140.000 personen hierdoor langdurig ziek worden/zijn. Wat moeten we doen om dit aantal te verminderen?