Nieuw in 2025 voor   WERKEN - Actueel - kmo promoties

DI 7 JANUARI 2025 | DOOR: REDACTIE | 49 KEER GELEZEN

Nieuw in 2025 voor WERKEN

Vanaf 2025 worden een hele reeks nieuwe regels van toepassing. We vatten de voornaamste veranderingen in wetten, decreten en regelvorming voor u samen voor alles wat HR, personeel en tewerkstelling betreft.

  • Opzegvergoeding – De opzegvergoeding (voor wie de arbeidsovereenkomst start vanaf 1/1/2014) wordt verhoogd van 32 naar 36 weken. U krijgt dus een langere anciënniteit. 
  • Oudere werknemers – Wie oudere personeelsleden aan de slag wil houden geniet voorlopig nog van een vermindering van de sociale zekerheidsbijdragen. Minister van Werk Zuhal Demir wil deze korting in de loop van 2025 schrappen. De datum vanaf wanneer is nog niet bekend.
  • Klokkenluiders – Sedert december 2023 moeten werkgevers met minsten 50 werknemers een intern meldkanaal hebben voor klokkenluiders. Vanaf 2025 wordt het aantal werknemers niet langer om de vier jaar berekend maar moet de werkgever elk jaar op 1 januari kijken of je in het voorgaande kalenderjaar gemiddeld minstens 50 werknemers in dienst had. Als dat het geval is, moet je direct een intern meldkanaal opzetten.   
  • Controlekaart aC3.2a - Vanaf 1 januari 2025 moeten alle werknemers en werkgevers de elektronische controlekaart eC3.2a gebruiken bij tijdelijke werkloosheid. Er is een overgangsperiode voorzien tot 30 juni 2025 waarin nog uitzonderingen kunnen aangevraagd worden.
  • Geboorteverlof – De geboorte van een kind geeft voortaan recht op 20 dagen verlof als werknemer. Als werkgever betaal je de werknemer de eerste 4 dagen zijn gewone loon. De 17 dagen nadien zal de werknemer een uitkering ontvangen van het ziekenfonds. De werknemer moet het geboorteverlof opnemen binnen de vier maanden vanaf de bevalling. Vanaf 2025 zal het ziekenfonds overgaan tot een maandelijkse betaling van de uitkeringen. 
  • Inzetbaarheid- In 2025 worden de inzetbaarheid bevorderende maatregelen uitvoerbaar. Dit zijn maatregelen bij ontslag van een werknemer met als doel om ontslagen werknemers makkelijker weer aan de slag te krijgen.
  • Opslag – De Centrale Raad voor he Bedrijfsleven moet begin 12025 de officiële marge voor reële loonsverhogingen bepalen. Volgens de Nationale Bank is er tot 2026 geen ruimte voor reële loonsverhogingen. De loonkosten stijgen in België sneller dan verwacht. 
  • Jobstudenten – Voortaan mag een jobstudent slechts 475 uren per jaar werken tegen verminderde sociale bijdragen.
  • Sekswerkers – Voortaan hebben sekswerkers in ons land een volkomen legaal arbeidscontract en dus dezelfde sociale rechten die ook andere werknemers hebben, met inbegrip van ziekteverlof, pensioen, moederschapsverlof. Verder hebben zij nu ook het recht om ‘neen’ te zeggen tegen bepaalde klanten of bepaalde seksuele handelingen van klanten. België is het eerste en dus het enige land ter wereld die sekswerkers een volkomen legaal statuut geeft.
  • Bijklussen – Na 65 jaar bijklussen wordt niet ontmoedigd. De expertise van deze generatie wordt als een meerwaarde beschouwd voor ondernemingen. Je moet wel belastingen betalen naargelang de omvang van de bijverdienste tussen 35% en bijna 50%.
  • Flexi-jobs – Werknemers mogen 12.000 euro per jaar onbelast bijverdienen met een flexi-job. Dit geldt niet voor gepensioneerden. Zij mogen onbeperkt flexi-jobben zonder belasting of sociale bijdragen te betalen. Voor hen is het brutoloon gelijk aan het nettoloon, binnen de mogelijkheden van de flexi-job.
  • Studenten - Studenten mogen vanaf 2025 niet langer 600 uren per jaar werken maar slechts 475 uren. Tijdens die uren is het brutoloon van de student bijna gelijk aan het nettoloon. Zij betalen slechts een solidariteitsbijdrage van 2,71%. Voor elk uur dat zij werken boven de 475 toegelaten uren werken, moeten zij de normalen sociale bijdragen betalen. Hun inkomsten moeten ook lager zijn om nog fiscaal ten laste te blijven van hun ouders. Studenten mogen een studenten job combineren met verenigingswerk, waarop geen sociale bijdragen moeten betaald worden als ze niet meer dan 190 uren werken als verenigingswerk. 
  • Controlekaart – Werkgevers die nog op papier willen blijven werken (met een controlekaart) moeten hiervoor een gemotiveerde aanvraag indienen bij het werkloosheidsbureau waar hun maatschappelijke zetel ligt. Elke goedkeuring is maximaal drie manden geldig. 

Reageren?

Stuur onze redactie uw reactie:

kmo promoties vzw

© Copyright 2025 kmo promoties vzw - All Rights Reserved - Website by BOX