De ééndagsafwezigheden in grote bedrijven zijn sinds de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag dubbel zoveel keer toegenomen. Bij arbeidrs zelfs viermaal zoveel.
Onze beleidsmensen doen alsmaar meer inspanningen om het aantal verplichtingen te verminderen. De gevolgen zijn evenwel niet positief. Sedert de afschaffing van sommige vergunningen (zoals vergunning om reizen voor derden te organiseren, vergunning om een bedrijf te mogen opstarten, afschaffing van het ziekenbriefje voor ééndagsafwezigheden enz.) heeft het ondernemersklimaat voor werkgevers niet verbeterd.
Onlangs werd een man (van Nederlands/Marokkaane origine) verplicht bij de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen de boeken van zijn bedrijf neer te leggen omdat hij zijn schulden bij de overheid (btw, rsz) en bij de leveranciers niet kon betalen. Toen de rechter hem vroeg hoe dit kwam, antwoordde hij: ‘Ik wist niet dat je in België rsz moet betalen.’
Natuurlijk was dit praat voor de vaak, maar als hij eerst voor een bedrijfscertificaat (zoals vroeger) had moeten zorgen, voor een onderneming te starten, had hij dit zeker niet kunnen zeggen.
Ook het afschaffen van een ziektebriefje voor één dag afwezigheid, heeft niet het beoogde gevolg. De ééndagsafwezigheden in grote bedrijven in België zijn sinds de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag dubbel zoveel toegenomen in vergelijking met kleine bedrijven. Bij arbeiders was de stijging vier keer groter in grote bedrijven dan in kleine bedrijven. Bij bedienden was de toename twee keer groter. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van partner in tewerkstelling en ondernemerschap Securex.
Stof tot nadenken voor onze regering?