Je mag geen cash weigeren - Actueel - kmo promoties

DI 20 FEBRUARI 2024 | DOOR: REDACTIE | 126 KEER GELEZEN

Je mag geen cash weigeren

De Kamer heeft zopas een wet goedgekeurd waarbij de economische inspectie ondernemers kan afdwingen betalingen in cash te aanvaarden. Sedert de invoering van betaalsystemen via bankkaarten is het betaalgebruik in contanten sterk verminderd, maar handelaren mogen contant geld niet weigeren

Op dit moment mag je alle aankopen contant betalen. Bij contante aankopen boven de 10.000 euro moet de verkoper een cliƫntenonderzoek doen. Maar niet alle verkopers aanvaarden contant geld. Er is een wetsvoorstel in de maak om contante betalingen vanaf 3.000 euro te verbieden. Dit geldt voor alle kopers en verkopers van goederen. Als die nieuwe wet in voege treedt, mag je aankopen vanaf 3.000 euro niet meer contant betalen.

In de praktijk komt het geregeld voor dat handelaren alleen betalingen via een bankkaart te aanvaarden, uit veiligheid. Maar dat is niet langer toegelaten.  De economische inspectie heeft opdracht hierover te waken. Handelaren die twee keer betrapt worden op het weigeren van cash-betalingen kunnen door de economische inspectie gesanctioneerd worden. 

De cashverplichting geldt alleen voor transacties waarbij zowel de koper als de verkoper fysiek aanwezig zijn. Voor automaten is er een uitzondering.

Reageren?

Stuur onze redactie uw reactie:

kmo promoties vzw

© Copyright 2024 kmo promoties vzw - All Rights Reserved - Website by BOX