Op 30 december 2023 overleed in Knokke graaf Paul Buysse (78). Hij was een benijdenswaardige captain of industry met een onwaarschijnlijke relatiekring en invloed in vele domeinen, zonder dat hij daar indruk wilde mee maken. Wat minder bekend is: hij was de dooppeter van de A12 Business Club in 1996.
Paul Buysse begon zijn loopbaan als PR bij Ford Motor Company in Antwerpen. Later zou hij aan de top plaatsnemen bij achtereenvolgens autoproducent Britisch Leyland, het Britse concern Vickers, staalreus Bekaert. Hij was een intimus van het Hof, was o.a. voorzitter van het Prins Filipsfonds (die prins Filip moest introduceren in de echte wereld), voorzitter van het college der censoren bij de Nationale Bank en voorzitter van de Raad van Bestuur van ENG-Videohouse. Op verzoek van Unizo schreef hij ook de Code Buysse, een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven en later een vergelijkbare code voor KMO-bedrijven. Het siert hem dat hij nooit is ingegaan op voorstellen van politieke partijen, hoewel hij meermaals gevraagd werd.
Ik was goed bevriend met graaf Paul Buysse en kon altijd beroep doen – als kleine garnaal – op de expertise en de relatiekring van de man. Vooral in de periode dat hij voorzitter was van de Kamer van Koophandel in Antwerpen. In die periode werd de A12 Business Club gesticht en aanvaardde hij het peterschap.
Hij had een strategisch plan
In 1991 had hij een strategisch plan voor de stad Antwerpen geschreven vanuit de Kamer van Koophandel, met de hulp van zevenhonderd mensen: vertegenwoordigers van de Nationale Bank, de Universiteit van Antwerpen, de GOM, kortom iedereen die hij kende als voorzitter van de Antwerpse Kamer van Koophandel. Hij vertelde mij het volgende:
Paul Buysse: ‘Op een mooie dag word ik gesommeerd dat strategisch plan voor te stellen aan het schepencollege. Ik begin, blad voor blad, mijn uitleg over de zeven sectoren die we willen hervormen. Ik stuit op een muur van desinteresse. De ene schepen leest op ostentatieve wijze het reclameblaadje van de Makro, de andere zit te breien. Het idee dat wat wij hadden gedaan en wat zij misschien hadden moeten doen, zat hen dwars. Het was ontluisterend. Ik heb de boeken neergelegd, heb het stadhuis verlaten, ben links afgeslagen en heb in café Den Engel twee grote drieëndertigers gedronken. En besloot niet langer in Antwerpen te wonen.’
Vijftien jaar later, toen overtuigde Antwerpenaren onderscheiden werden met een grote, rode A, heeft hij toch met genoegen de A van A-ambassadeur aanvaard. Er was ook veel veranderd ondertussen.
KMO Carrièreprijs
Tijdens de eerst DE NACHT VAN DE KMO werd besloten om de KMO Carrièreprijs te overhandigen aan Paul Buysse voor zijn enorme verdienste voor het bedrijfsleven. Drie maanden van tevoren had ik met hem afspraak in het Hilton Hotel. Na enig aandringen aanvaardde hij het eerbetoon. Tot ik een week voor de uitreiking een telefoontje kreeg:
‘Beste Freddy: een onvoorstelbare calamiteit is op mijn hoofd neergedaald. Hoewel ik er alles voor gedaan heb om 18 maart 2011 in mijn agenda af te schermen, krijg ik vandaag het bericht dat ik een toespraak moet houden op dezelfde dag voor de Belgian Industral Research & Development, in aanwezigheid van prins Filip en op vraag van het Paleis. Je zal begrijpen dat ik dit onmogelijk kan weigeren. Ik zit hiermee uiteraard ten zeerste verveeld want je kent mijn genegenheid voor jou. Bovendien was ik meer dan vereerd met de prijs die je mij hebt toegekend. Nu moet ik evenwel, driewerf helaas, verstek laten gaan met mijn meer dan oprechte verontschuldigingen.’
Dat was een opdoffer. Ik belde hem meteen op en deelde hem mee:
‘Paul, ik was wel eerst. Je stelt mij in een moeilijk parket, mijn geloofwaardigheid komt in het gedrang. Er zit 300 man in de zaal te wachten om u te eren. Is daar echt niets aan te doen?’
Hij antwoordde na lange aarzeling: ‘Geef mij twee dagen.’
Een half uur later belde hij me terug en zei: ‘Ik heb geregeld dat prins Filip de verwelkoming van mij overneemt en dat ik het slotwoord uitspreek. Ik zal er dus zijn maar kan helaas niet lang blijven.’
Hij kreeg tijdens DE NACHT VAN DE KMO een daverende, staande ovatie en de KMO Carrièreprijs werd hem – tot zijn aangename verrassing - uitgereikt door zijn vriend Kris Peeters, op dat ogenblik minister-president van Vlaanderen.